Hende som vogter æblerne

Idunn er bedst kendt for sin æske med æbler, som hun dagligt skænker til magterne i Asgård. Og netop disse har en stor vigtighed for magterne, da de giver dem deres evige ungdom og livskraft. Uden Idunns æbler bliver guderne og gudinderne gamle og grå, og i sidste ende vil de dø uden dem, hvilket vi også kan læse om i beretningen om da Tjasse bortfører hende.

Idunn er desuden gift med skjalde og digterguden Brage.

Brage sidder og spiller harpe, mens Idun står bag ham (1846), Nils Blommér

Hvorfor påkalder vi hende til blót?

Vitalitet og livskraft

Af Idunn kendetegn er hendes æske med æbler som nævnt særligt fremtrædende, herfra skænkes magterne deres evige ungdom, styrke og livskraft. Det er derfor nærliggende at påkalde Idunn til blót med netop denne hensigt; at få beriget vitalitet i sit eget liv.

Frugtbarhed

Med en beriget vitalitet kommer også frugtbarhed, det er derfor ikke helt ved siden af målet, at ville påkalde Idunn til blót hvorfra man ønsker at blive mere frugtbar, muligvis med henblik på graviditet.

En god æblehøst

Mere lavpraktisk kunne man forestille sig, at påkalde Idunn hvis man har et ønske om at opnå en god høst fra egne æbletræer.

Kenninger
  • Æblernes skænker
  • Yggdrasils frø
  • Brages kone

Hvordan kan man så hylde hende?

Idunn er jo som bekendt gift med Brage, det er derfor nærliggende at tænke, at hun nok ville kunne lide et godt digt eller lignende skjaldekunst i hendes ære. Dertil kan man også ofre æbler og nødder til hende, da begge disse kan symbolisere frugtbarhed.

Vers der evt. kan bruges til blót

Fra Hrafnagaldr Óðins st.6

Dvelr í daulom
dís forvitin
Yggdrasils frá
aski hnigin;
álfa ættar
Ithunni héto
ívallds ellri
ýngsta barna
Der hviler i dalene
en videnssøgende gudinde
Yggdrasils frø
synker ned ad asken
hun er af elver-æten
hendes navn er Iðunn
den ældste af de indre herskere
det yngste barn

Hvor finder vi hende i de skriftlige kilder?

Idunn er ikke udpræget fremtrædende i de gamle kilder, men nævnes dog flere steder og har endda ord at sige ved gildet for Ægir i Asgård.

Af populære historier om hende kan bl.a. nævnes:

  • Hrafnagaldr Óðins
  • Lokasenna
  • Skáldskaparmál