Kong Skjolds kone

Det vi ved om Gefion kommer bl.a. fra Gylfaginning, hvor Kong Gylfi en dag møder en vandrende kvinde i hans land, det land som vi i dag kalder Sverige. Til hende sagde han, at al det jord som hun kunne pløje af hans jord med 4 okser på én dag og én nat, det måtte hun få. Og pløje det gjorde hun, så godt at en bid brækkede af Sverige og drev mod vest, det stoppede ud for Odins Ø (Fyn) og hun kaldte det Sjælland. Her bosatte hun sig så, med sin mand og Odins søn Skjold, i Lejre.

Det siges, at de som dør som møer, kommer til Gefion efter døden.

Der er en række moderne teorier om hvorvidt Gefion er et andet aspekt af Freyja og Frigg, og det kan da heller ikke benægtes at der er ligheder, særdeles i forhold til pløjning, frugtbarhed og fertilitet. Dertil er hendes navns rod (Gefn) også et kendt kaldenavn af netop Freyja, men ligeledes at Odins vise ord til Loke i Lokasenne en klar indikator af at hun kunne være Frigg.

Gefionspringvandet, København

Hvorfor påkalder vi hende til blót?

Gunstig jord

Som nævnt er Gefion især kendt for hendes plov, og er derfor gerne påkaldt netop med denne hensigt, enten for gunstig jord til en god høst, eller som tak derfor.

Frugtbarhed

Frugtbarheden hænger jo unægteligt sammen med en gunstig jord, men kunne også tænkes udnyttet i andre sammenhænge end kun landbrug, fx i symbolske sammenhænge; altså andre aspekter af frugtbarhed.

Kenninger
  • Hende som giver
  • Gudinden som pløjede Sjælland

Hvordan kan man så hylde hende?

Med henblik på at Gefion er en frugtbarhedsgudinde, så kunne man jo tænke sig at ofre en del af sin høst til hende ved et høstblót, eller en del af sit sidste forråd ved et vårblót.

Vers der evt. kan bruges til blót

Fra Lokasenne:

Ærr ertu, Loki!
Ok örviti,
er þú fær þér Gefjun at gremi,
Því at aldar örlög
hygg ek, at hon öll of viti
jafngörla sem ek.
Vild du er Loke!
Og uden vid,
om Gefions vrede du vækker.
Thi slægters skæbne
til fulde hun skønner,
så sikkert som jeg selv.

Hvor finder vi hende i de skriftlige kilder?

Gefion er ikke så fremtrædende i de gamle kilder, men indgår dog i et par fortællinger.

Af populære historier med hende kan bl.a. nævnes:

  • Lokasenna
  • Gylfaginning
  • Skáldskaparmál