Jagt guden fra Ydale

I fordoms tid blev Ullr dyrket meget og særligt i området omkring Uppsala er der fundet mange amuletter som de kloge hoveder mener at være brugt rituelt, men i midtsverige og sydnorge finder man også tit stednavne som hylder Ullr; fx Ullevål, Ullevi, Ullared, Ullensaker, Ullesvang og sågar Ullerup her i Danmark. Så man kan ikke komme uden om, at Ullr har været en vigtig gud engang, også selvom han ikke er særlig fremtrædende i kilderne.

Ullr er Sifs søn og derved Thors stedsøn, han er gift med Skade (efter hun er blevet skilt fra Njord) som ligeledes er en ski-gudinde, og jf Saxo siges det, at han for en stund stod ved roret i Valhal (men det tager vi med et gran salt, da Saxo var notorisk fjendtlig overfor den forne sæd). Ullr er som Skade en meget dygtig skiløber og ligeledes en meget dygtig bueskytte. Han bor i Ydale og knyttes derved til Takstræ som også er et foretrukket materiale til netop buer.

Uller (1882), Friedrich Wilhelm Heine

Hvorfor påkalder vi ham til blót?

Vinterens komme

Det er ikke unormalt at have Ullr med til de blót i årets kolde måneder, da han jo som bekendt bl.a. er en skigud, og det er lidt svært at stå på ski i en midtsommers hedebølge.

Derfor kan han fx påkaldes for at bede ham om at give os en relativt mild vinter, eller måske bare en god vinter, som ens slægt og frænder må komme vel igennem.

God jagt

Som jagtgud er det nærliggende at påkalde Ullr til et blót med dette fortegn, dertil kan det tænkes at når markerne er frosset til og ude af stand til at bære afgrøder, så må man på jagt efter noget at spise, og så vil det jo være en meget god ting, at have Ullr med sig.

Et sandt sigte

Som buegud og ekspert i netop det at skyde med buer er det også nærliggende at have Ullr med i denne henseende, for at han må styrke éns sigte og derved sikre en succesrig jagt.

Kenninger
  • Skiguden
  • Jagtguden
  • Bueguden
  • Skjoldguden

Hvordan kan man så hylde ham?

Som både ski-, jagt-, bue- og skjoldgud er der nok at tage af, hvis man skal finde noget at ofre til ham, eller en måde at hylde ham på. Det kunne fx være at man ofrer sit skjold til ham, hvis dette har vist sig at være et rigtig godt skjold i kamp. Ligeledes med både sine ski og sin bue. Men ellers kunne det også tænkes, at han nok også ville sætte pris på at få sin del af jagtbyttet.

Vers der evt. kan bruges til blót

Sample text

Sample textSample text

Hvor finder vi ham i de skriftlige kilder?

Ullr optræder kun sjældent i de bevarede kilder og dér ofte kun som en flygtig bemærkning, dette trods at vi den dag i dag som nævnt har mange steder der hylder hans navn og derved kan konkludere at han for en tid har været en vigtig gud.

Af populære historier med ham kan bl.a. nævnes:

  • Gylfaginning
  • Gesta Danorum
  • Skáldskaparmál
  • Atlakviða
  • Grímnismál