Den første heks

Freyja er den store Vanedís, datter af Njord og bror til Freyr. Freyja bor i Folkvang, egentlig sammen med sin mand Od, men han er draget af sted og har ikke været til at finde siden hun fik sit smykke Brísingamen. Freyja er Sejdkonen over dem alle, og selv Odin måtte se sig nødsaget til at lære kunsten af hende.

Freyja er glad for kærlighedsdigte, hvilket kan ligge til grund for hvorfor mange nu om dage mener, at hun er en kærlighedsgudinde. Men det kan tænkes, at hendes fascination for kærlighedsdigte bunder i hendes savn til sin ægtemand.

Når Valkyrierne drager i kamp er det også med Freyja som leder, og når så de faldne døde skal vælges, er det Freyja som hver dag vælger først, og Odin der vælger næst. Hun er altså en meget vigtig og ikke mindst en meget magtfuld gudinde.

Ukendt kunstner

Hvorfor påkalder vi hende til blót?

I modsætning til andre religioner er vores primære motivation for at dyrke magterne ikke at skulle opnå noget eller få noget igen. For os er det vigtigste, at ærer dem og udvise taknemmelighed for hvad vi allerede har. Det sagt, så beder vi dem dog også nogle gange om hjælp og vejledning på forskellige måder – og hvad er det så?

Egenskaber

Frugtbarhed

Vanerne er som bekendt frugtbarhedsguder, og Freyja er med sin bror Freyr, de største og hyppigst påkaldte til dette formål. Af erfaring kan også nævnes, at Freyja er god til at give sig til kende omkring blót, sejd og lignende ritualer.

Rigdom

Tæt beslægtet med frugtbarhed er rigdom, og da Freyja er glad for guld, er dette også en populær årsag til at påkalde hende ved blót. Om hvorvidt der er tale om fysisk guld eller spirituel rødguld, vides dog ikke.

Sejd og Spådom

Som nævnt er Freyja sejdkonen over dem alle, fra hende flyder al den viden der er at finde om emnet, hun er den store heks, og derfor nok éns bedste bud hvis man søger en dybere indsigt herom.

Kenninger
  • Vanadís
  • Valfreyja
  • Gefn
  • Alfrödull
  • Gullveig
  • Mardöll

Hvordan kan man så hylde hende?

Bacon ipsum dolor amet jerky rump ribeye ham ham hock tri-tip drumstick doner. Shankle swine boudin cupim chislic brisket pork chop, chicken fatback sausage pork biltong venison. Fatback boudin tongue brisket ball tip. Flank swine shoulder, beef t-bone bacon turducken turkey andouille.

Pig chislic beef ribs capicola bacon bresaola tri-tip pastrami prosciutto hamburger strip steak. Andouille frankfurter picanha tenderloin t-bone biltong pork belly sausage ground round beef ribs doner beef jowl ham hock. Corned beef sausage fatback swine tenderloin picanha. Jerky corned beef brisket, short ribs short loin buffalo hamburger pastrami. Porchetta boudin brisket tail shankle frankfurter jerky pancetta ground round.

Jerky doner short loin venison, rump picanha t-bone jowl meatball pork belly ground round chicken salami. Doner sirloin shankle burgdoggen, tongue jowl kielbasa. Frankfurter tri-tip boudin tongue buffalo, turkey tail cupim hamburger ham swine. Bacon prosciutto short ribs, turkey tongue flank shankle picanha landjaeger.

Vers der evt. kan bruges til blót

Man kan fx minde hende om hendes egne ord fra Hyndluljöd:

Vaki mær meyja
Vaki min vina
Hyndla systir!
er i helli byr
nu er rauckr rauckra
rid vit skulum
til Valhollr
ok til vess heilags
Vågn Møers Mø!
Vågn vennen min!
Søster Hyndla!
som i hulen bor.
Det er mulms mulm,
må vi nu ride
ad Valhal til,
den viede sal.

Hvor finder vi hende i de skriftlige kilder?

Freyja er at finde i en del forskellige fortællinger, men er dog aldrig selv hovedpersonen, i hvert fald ikke i de sagn og myter som har overlevet kristendommens voldtægt.

Af populære historier med hende kan bl.a. nævnes:

  • Óttars tur til Hyndlas hule
  • Da hun blev svinet til af Loke
  • Da Trym vil bytte Mjølner for Freyjas hånd i ægte